Latince Adı
Order Lepidoptera
Güveler tipik olarak üzeri pullarla kaplı iki çift kanata sahiptir. Helezon şeklinde dilleri ve petek şeklinde iri gözleri vardır. Güvelerin görünümleri ve boyutları, türlerine bağlı olarak çarpıcı bir şekilde değişkenlik göstermektedir. Bazıları çok büyükken, diğerleri çok miniktir. Bazı güve türleri parlak metalik renklerdeyken, diğerleri kahverengi veya gri tonlarda ve mattır. İç ortamlarda bulunan güvelerin çoğu 2 cm’den daha kısa kanat açıklığına sahiptir ve çoğunlukla gri veya kahverengi ile kırmızımsı kahverengi arası tonlardadır.
Davranışları, beslenme şekli ve alışkanlıkları
Güvelerin davranış, beslenme şekli ve alışkanlıkları, en az görünümleri kadar farklıdır. Hoş görünümlü polen taşıyıcı olanlardan sinsi kan emicilere kadar değişen çeşitlilik gösterirler. Bazı güveler belli başlı zirai haşerelerken, çoğunluğu ise insanlara doğrudan önemli bir etkileri olmadan yaşam döngülerini tamamlar. Çoğu kez aralarında kuşlar, memeliler, sürüngenler, amfibiyenler (hem denizde hem de karada yaşayanlar), haşereler, örümceğimsi eklembacaklılar ve hatta bazı bitkiler de olan birçok hayvan için besin kaynağıdırlar. İç ortamlarda, ev sahipleri güvelerle büyük olasılıkla ya kiler ve mutfaklarda saklanan malzemelerle, ya da kumaşlarla beslenirken karşılaşırlar.
En çok yün kıyafetleri mahvetme yetenekleriyle bilinmelerine rağmen elbise güveleri aynı zamanda aralarında ipek, saç, keçe, kürk ve tüy olan birçok farklı doğal malzemeye de düşkündür. Bu güveler genellikle 2,5 ile 5 cm uzunluğunda ve ten rengindedir.
Işıktan uzak dururlar ve çoğunlukla bodrum ve çatı katları ve dolap içleri gibi karanlık yerlerde bulunurlar. Bu yerlerde, güvelere kumaş katlarının içinde, veya köşelerde saklanır vaziyette rastlanabilir. Güveler, popülasyonları fark edilmeden çok önce bir evi istila edebilmektedirler. Dolayısıyla, elbise ve eşyalar ciddi şekilde zarar görebilmektedir.
Zarar gören elbiselerin sorumlusu, yetişkin olmayan elbise güveleridir. Bunlar hayvansal-bazlı kumaşları tercih ederler. Güveler, süveter, palto, battaniye, halı, dekoratif malzeme, atkı, yastık, ve oyuncak tüketebilir. Sentetik elyaflarla beslenmeyi tercih etmezler ama karışık malzemeli ve lekelenmiş kumaşları tüketirler.
Bazıları zararsız ve bir kısmı içerdikleri ipek ve besin değerleri nedeniyle yararlı olarak bilinse de, güve ve tırtılların çoğu istenmeyen haşereler olarak görülür. Aralarında lo güvesi, semerli tırtıl güvesi (saddle back caterpillar moth), filanel kumaşı güvesi (flannel moth) de olan birkaçı, larvalarının batabilmesinden dolayı daha tedirgin edicidir. Özellikle tarım toplumlarında, güve ve tırtıl popülasyonları ciddi zararlara yol açarlar. Ağaç zararlılarının (Gypsy moth caterpillars), Türkiye’nin kuzeyindeki ormanlık alanlara zarar verdiği bilinmektedir. Lahana ve hardal ekinlerine sık sık lahana yaprak güvesi (diamond back moth) tarafından zarar verilirken, meyve çiftlikleri meyve iç kurdundan (codling moth) sıkıntı çekmektedir. Bazı güve larvalarının pamuk, domates ve mısır tükettikleri bilinmektedir. Bu güve larvalarıyla genel olarak pamuk elması kurtları (cotton boll worms), domates kurtları (tomato fruit worms) ve mısır başağı kurtları (cornear worms) kastedilmektedir. Bazı güve türlerinin ayrıca yün ve ipek gibi doğal elyaflardan yapılmış kumaşları yedikleri bilinmektedir.
Güve istilasının belirtileri
Güveye dair işaretler büyük ölçüde türlerine bağlıdır. İç mekânlarda güveler, yetişkinlerinin odada uçuşmaları veya bir yüzey üzerinde dinlenmeleri esnasında fark edilirler. Kumaşla beslenen güveler, kumaştaki zarar anlaşıldığı zaman fark edilir. Bazıları, hareketliliklerinin belirtisi olarak ayrıca dokuma, koza ve hatta dışkılarını bırakır. Depolanmış gıda güveleri (Stored product moths), arkalarında zarar görmüş gıda maddeleri, dokuma ve dışkı da bırakır. Bazı güveler pupa evrelerinde (larva ile yetişkinlik arasındaki besin almadan geçen dönüşüm evresi) besin kaynaklarını bırakırlar. Pupalar dolapların, çekmecelerin ve duvarların köşelerinde görülebilmektedir.
Ev güvesi, tüm güvelerin en yaygın olanıdır. Genellikle kahverengi renktedirler. Kanatları bronzu andıran altın rengindedir ve siyah lekeleri vardır. Yetişkin 8 mm ila 18 mm uzunluğundadır.
Aslen Asya’dan gelen bir yerli olarak kabul edilen bu türün tırtıllarının beslenme alışkanlıkları nedeniyle Türkiye’de bir haşere olarak kabul edilmektedir. Ev güveleri arpa, yulaf ezmesi, pirinç, un ve patates gibi belirli yiyecek türleriyle beslendiği bilinmektedir.
Kahverengi ev güvesi, halılardaki, giysilerdeki ve yün gibi belirli döşeme türlerini içeren eşyalardaki kumaşlarla da beslenebilir.
Ev Güvesi Zararları
Evinizde ciddi bir güve probleminiz olup olmadığını belirlemek için önce ne tür bir istilaya sahip olduğunuzu belirlemelisiniz. En yaygın güve türleri arasında kahverengi ev güvesi, kiler güvesi ve giysi / halı güvesi bulunur. Her güve türü benzersiz ürünlere ve alanlara ilgi duyar. İstilanın şiddeti, istilanın genel boyutuna bağlıdır.
Güveler larvaları geride bırakma yeteneğine sahiptir. Larvalar kumaşlarda delik bırakır. Bu da giysilerinizin ve mobilyalarınızın risk altında olduğu anlamına gelir. Beslenirken, güveler dışkı lekelerini geride bırakır. Bu, evdeki yiyecekleri ve diğer eşyaları kirletir. Evinizin güvelerin bulunduğu alanlar dokuma ve kozalarla kirlenmiş olabilir.
Güve nasıl oluşur?
Yapının içinde ve dışında çok fazla hareket varsa, güveler için içerde yaşama fırsatı oluşmuş demektir. Çünkü hareket kapı ve pencerelerin sürekli açılması sebebiyle bu haşere kapıdan veya açık bir pencereden kolayca içeri girebilir. Bazı durumlarda ise ışığa yönelim sebebiyle güveler eve girerler. Güveler ayrıca evdeki yiyecek veya giyeceklerin cezbedici etkisiyle de yaşam alanlarımıza girmektedirler. Böylece görmediğimiz zamanlarda evimize giren güveler içeri girdikten sonra uygun alanlarda çoğalarak oluşmuş olur.
Birçok farklı güve türü vardır, ancak ev sahipleri genellikle giysi güvelerine ve kiler güvelerine rastlar. Bu haşere , yiyecek kaynağı veya yumurta bırakacakları yer olarak çeşitli ev eşyalarını kullanırlar . Hint yemeği güvesi gibi Kiler (MUTFAK) güveleri, tahıllar, kuruyemişler, unlar, baharatlar ve çikolata da dahil olmak üzere kuru ürünler tüketirler. Kıyafet güveleri yayılmak için kıyafetleri ve hayvan bazlı malzemelerden yapılmış döşemeleri tercih ederler.
Evde güve neden olur?
Çoğu güvenin ışığa karşı doğal bir ilgiye sahip olduğu standart bilgidir. Ev sahiplerinin, gece saatlerinde dış mekan aydınlatmaları veya pencerelerin etrafına çok sayıda akın eden güveleri gözlemlemeleri oldukça olağan bir durumdur.
Tüm güvelerin sadece ışığa karşı doğal bir çekiciliğe sahip olmadığını anlamak önemlidir. Bu böcekler türlerine göre evlerine girdikten sonra, çeşitli ürünlere ve çeşitli alanlara ilgi duyarlar.
Cazibe merkezleri genellikle bir besin kaynağı olarak kullanabilecekleri ürünlerdir. Aynı zamanda yumurta bırakabilecekleri karanlık ve tenha olan yerlerde onların hedefleri arasındadır. Besin kaynakları arasında sadece bunlarla sınırlı olmamak üzere çeşitli tahıl türleri, çok çeşitli kuruyemişler, farklı baharat türleri, un ve hatta çikolata bulunur. Birçok güve, hayvanlardan elde edilen malzemelerden oluşan giysilere ve kumaşlara ilgi duyar.
Güvelerin yumurta bırakmak için toplanabileceği alanlar arasında sıhhi tesisat armatürlerinin yakınında, cihazların altında, çatlaklarda ve karanlık ve yalıtılmış diğer alanlar bulunur.
Güve İstilasının belirtileri
Güve belirtileri büyük ölçüde türlere bağlıdır. Kapalı mekan da güveler, ev sahibi kişiler tarafından odaya uçtuklarında veya yüzeylerde beklerken tespit edilir. Kumaşa verilen hasarlar tespit edildiğinde kıyafet güveleri de tespit edilir.
Bazıları da varlığına kanıt olarak kozalar ve hatta dışkı bırakacaktır. Kiler güveleri arkalarında iz olarak zarar görmüş gıdalar kozalar veya dışkılarını bırakacaklardır. Bazı güveler yavrulama zamanı geldiğinde besin kaynaklarını bırakacaklar. Yavru güveler dolapların, çekmecelerin veya duvarların köşelerinde görülebilir.
Elbise güveleri giysi ve halı güvesi olarak iki yaygın türden oluşur. Koza örerek beslendikleri yerlerde yuva yaparlar. Bunların ikisi de 2cm den küçüktür.
Çoğu durumda, halılarınızın, yatak takımlarınızın, giysilerinizin ve sakladığınız diğer eşyalarınızda oluşan hasarları belirtileri fark edene kadar bu tür güvelere sahip olduğunuzu fark etmeyebilirsiniz.
Bu güvelerin yavruları, halılara, giysilere ve kumaşlardan yapılmış diğer eşyalara gerçekten zarar verenlerdir.
Bu güveler süpürgeliklerin yakınında veya altında, halı ve kilimlerin altında veya hatta mobilyaların içinde saklanabilir.
Güve Nasıl Yok Edilir?
Güve istilası olduğunu keşfettikten sonra, istilanın sebep olduğu hasar ortaya çıkmış ve tespit edilmiş demektir.
Sorunu çözüme kavuşturmalı ve daha sonra başka bir istilanın oluşmasını önlemek için önleyici adımlar atmalısınız.
- Cam ve kapılarınıza Sineklik takarak girişlerini önleyebilirsiniz
- Uçan haşere tuzakları kullanarak içerdeki güvelerin etkisiz hale getirilmesini sağlayabilirsiniz.
- Sirke ile temizlik yapabilirsiniz
- Evinizin her yerine sedir topları koyabilirsiniz ve hatta güveleri caydırmak için başka ürünler kullanabilirsiniz.
- Güveler önlem etkili olana kadar gıdaları kirletmeye ve aynı zamanda eşyalara zarar vermeye devam ederler. İlaclama.com.tr olarak bu konuda ki en önemli husus derhal güvelerin kaynağı ve yeri belirlenip ortadan kaldırılmadır. Diğer en önemli husus ise herhangi bir yere yönelmeden yavru bırakmadan önce profesyonel ve kaliteli bir güve ilaçlama hizmeti uygulamak olacaktır.
Güve ilaçlama
Güve İstilaları ortadan kaldırmak ve geri gelmelerini önlemek istiyorsanız en etkili yöntem profesyonel haşere kontrol hizmetlerini tercih etmelisiniz. İlaclama.com.tr Teknisyenleri, istilaya neyin neden olduğunu tam olarak belirleyebilecek ve tüm izleri ortadan kaldırabilecekler.
Bir sorununuz olabileceğinden şüpheleniyorsanız, ilaclma.com.tr kontrol uzmanınız kahverengi ev güveleriniz, kiler güveleriniz veya giysi / halı güveleriniz olup olmadığını belirleyebilecektir. Aynı zamanda doğru ve etkin güve ilaçlama hizmetini gerçekleştirecektir.
üveler Ne Kadar zararlı olabilirler?
Güve hasarının derecesi istila derecesine bağlıdır. Evdeki büyük bir güve nüfusu oldukça maliyetli olabilir. Kıyafet güvesi larvaları beslenirken arkalarında delikler ve dışkı lekeleri bırakırlar. Kiler güvesi, koza ve pisliklerden kaynaklanan bulaşma nedeniyle büyük miktarlarda yiyeceğin çöpe atılması gerekebilir.
Güvelerden Nasıl Kurtulurum?
HİJYENPESTKONTROL Böcek ilaçlama teknisyenlerimiz, evleri istila eden güve ve benzeri haşereleri kontrol etmek için eğitilmiştir. Her ev benzersiz olduğundan, böcek ilaçlama teknisyenlerimiz durumunuza özel bir çözüm tasarlayacaktır. Bir güve çözüm planı aşağıdakileri içerecektir: Denetim ve çözüm Planı Müşteri Eğitimi İzleme Habitat Azaltma ve Kimyasal Olmayan Tedaviler Böcek Büyüme Düzenleyicileri Kimyasal kontrol Güve yayılımında yaygın haşere ilaçlarının kullanımı tavsiye edilmemektedir. Kapalı mekan içi güve yayılımında en etkili çözüm güve türünü ve üreme alanlarını doğru tanımlamaktır. Üreme materyallerinin yeri güvenin bulunduğu maddeye göre belirlenmelidir.
Güve kovucular sağlığa zarar verir mi?
Evde sıklıkla bulunan bir pestisit olan güve kovucularda yaygın olarak kullanılan bir aktif bileşen olan paradiklorobenzendir. Bu kimyasalın hayvanlarda kansere neden olduğu biliniyor, ancak insanların paradiklorobenzene uzun süreli maruz kalmasının etkileri konusunda (varsa) önemli bilimsel belirsizlikler var. EPA, kullanıcıları potansiyel kısa vadeli toksik etkiler konusunda uyarmak için paradiklorobenzen içeren ürünlerin “buharlarını solumaktan kaçının” gibi uyarılar taşımasını şart koşar. Mümkünse, paradiklorobenzen ve güvelere karşı korunacak eşyalar, çatı araları ve müstakil garajlar gibi evden ayrı havalandırılan alanlarda saklanabilecek sandıklara veya diğer kaplara yerleştirilmelidir. Paradiklorobenzen aynı zamanda birçok oda spreyinde de ana aktif bileşendir (aslında, güve kovuculara yönelik bazı etiketler, bu aynı ürünlerin oda spreyi veya deodorant olarak kullanılmasını önerir). Uygun havalandırma ve temel ev temizliği, hoş olmayan kokuları önlemede uzun bir yol kat edecektir.
Güvelerin Davranış ve Yeme alışkanlıkları
Güve davranış ve alışkanlıkları görünüşleri kadar çeşitlidir. Güveler güzel polen taşıyıcılardan ,kan emenlere kadar çok geniş bir aralığa sahiptirler.Bazı güveler önemli tarımsal haşerelerdir.Fakat çoğunluk yaşam döngüsünü insan üzerinde doğrudan önemli etkisi olmaksızın tamamlar.Genellikle kuşlar, memeliler, sürüngenler, amfibiler, böcekler, eklembacaklılar ve hatta bazı bitkiler de dahil olmak üzere birçok hayvan için besin kaynağıdırlar. Kapalı mekanlarda insanlar genelde kiler veya kıyafet güvesi ile karşılaşırlar.
Güvelerden kaynaklanan hasar : Yün kıyafetlerini tahrip etme kabiliyetleri bakımından en ünlü olmalarına rağmen, dokuma elbise güveleri de ipek, kıl, keçe, kürk ve tüyler de dahil olmak üzere çeşitli doğal malzemelere ilgi göstermektedirler. Bu güveler, 2.5 ila 5 cm uzunluğunda boyuta sahiptirler ve solgun renklidirler. Ağ(koza) yapan kıyafet güve larvaları(yetişkinleri değil) kıyafetleri tahrip etmekten sorumludur. Hayvan bazlı kumaşları tercih ederler. Güveler, kazak, mont, battaniye, halı, süs eşyası, nevresim, yastık ve oyuncak tüketebilir. Sentetik liflerle beslenmemeyi tercih ederler, ancak harmanlanmış ve boyanmış kumaşlarla beslenmeye devam edeceklerdir .
Güveler Nerede saklanıyorlar?
Işıktan kaçınırlar ve çoğunlukla bodrumlar, tavanlar ve dolaplar gibi karanlık yerlerde bulunurlar. Bu lokasyonlarda güveler kumaş katlarında veya köşelerde saklanarak bulunabilir.