Latince adı
Drosophilidae familyası
Dış görünümü
Yetişkin olanları 3 ile 4 mm arasında bir uzunluğa sahip olup, koyu renk gözleri ve esmer toraksları olmalarına karşın kırmızı, bazen de koyu renkte olabilmektedirler. Karınlarının üst tarafı siyah alt tarafı da gridir. Meyve sinekleri kahverengi ya da esmer renkte olurlar.
Davranışları, beslenmesi ve alışkanlıkları
Nüfusları genellikle yazları artar ve hasat zamanı sayıları oldukça artar. İç mekânlarda neredeyse tüm yıl boyunca aktiflerdir.
Meyve sinekleri olgunlaşmış meyve ve sebzeleri ve mayalanmış ürünleri tercih ederler.
Üreme
Meyve sineklerinin larvaları canlı maddelerin ve hareketsiz suların olduğu yerlerde bulunurlar. Ömürleri çevre koşullarına ve yiyecek bulma imkânlarına bağlı olarak 25 gün ya da biraz daha fazla sürer.
Meyve sineği istilasının belirtileri
Meyve sineklerinin aktif olduğunun en önemli iki işareti, yetişkin sineklerin ve pupaların varlığıdır. Yetişkin sinekler genellikle mutfakta ya da çürümekte olan meyve ve sebzelerin bulunduğu çöp kovalarının yakınlarında uçarlar. Aynı zamanda içki ve içki şişelerinin etrafında da görülürler. Olgunlaşmış larvalar, sürünerek kuluçka yerlerinden çıkıp pupa evresini geçirmek için yakınlarda kuru bir yere giderler. Bazen bu pupalar hamamböceği ya da fare dışkısı sanılsalar da pupaların ucundaki bir çift boynuzdan meyve sineği oldukları anlaşılabilir.
Meyve sineğine dair bulgular
Dünyada birçok çeşit bilinen meyve sineği türü vardır. Diğer sinek türlerinde olduğu gibi meyve sineklerinde de dört aşamalı bir hayat evresi vardır: Yumurta olarak başlar, larva ve pupa evresi aşamalarından geçerek yetişkinliğe ulaşırlar. Hayatlarının ilk evreleri ortalama sadece bir kaç gün sürer ve uygun sıcaklık koşullarında bir hafta kadar kısa bir sürede yetişkin olurlar. Yetişkin meyve sinekleri yaklaşık 30 gün yaşayabilirler.
Bilinen meyve sinekleri (Drosophilamelanogaster) hızlı üreme becerileriyle bilinirler. Hızlı yaşam evreleri, bilim adamlarına birçok nesil üzerinde çalışma yapmalarına olanak sağlar. Meyve sineklerinde mutasyonlar yaygındır ve bazı türlerde kolaylıkla izlenebilirler. Meyve sineklerinin sadece dört çift kromozomu vardır: Üç adet otozomal çift ve cinsiyeti belirleyen diğer çift. Meyve sineğinin kompakt genomu ilk olarak 1998’de sıralanmıştır.
Meyve sinekleriyle mücadele
Yaygın meyve sineklerinden kurtulmak oldukça zordur. Meyve sinekleri genellikle şekerli ve canlı maddelere gelirler. İsimlerinden de anlaşılabileceği gibi genellikle meyve yığınlarının etrafında bulunurlar. Buna rağmen bozulmakta olan ette, çöp kovalarında ve bolca dökülmüş gazoz ya da alkol birikintilerinde de yaşayabilirler. Eve getirilen her çeşit meyve, mümkünse, buzdolabında saklanmalıdır. Düzenli olarak mutfak tezgâhlarının silinmesi ve çöp kovalarının boşaltılması, meyve sineği istilası olasılığını azaltacaktır.
Meyve sineği istilasında atılması gereken ilk adım, bu sineklerin beslenme ve üreme yerlerinin ortadan kaldırılmasıdır. Meyve sinekleri, yumurtalarını genellikle çürümüş meyvelerin ve diğer yumuşak, tatlı, canlı maddelerin üzerinde bırakırlar. Mutfağınızda bir meyve sineği istilası görürseniz, ilk önce fazla olgun ya da hasarlı meyvelerden kurtulmanız gerekir. Daha sonra alacağınız meyve ya da sebzeleri, meyve sineği istilasından kurtuluncaya kadar mutlaka buzdolabında tutun.
Mutfağınızda hiç meyve ya da sebze içeren madde yoksa çöpünüzü ve geri dönüşüm kutularınızı kontrol edin. Meyve sinekleri bazen de kirli boruları yumurtalama yerleri olarak seçerler. Dışarıdaki borular ve olgunlaşmış meyvelerin ağaç diplerine düştüğü alanlar, bahçede yaşayan meyve sinekleri için ideal ortamlar olacaklardır.
Sineklerin yumurtaladıkları yerleri izole ettikten sonra çeşitli mücadele yöntemleri uygulanabilir. Her ne kadar tamamen ortadan kaldırılmaları birçok müdahaleyi gerektirecek olsa da, beslenebilecekleri yiyecek kaynaklarının ortadan kaldırılması var olan nüfusun yok olmasını sağlayacaktır.
Evdeki meyve sineklerinden kurtulmanın diğer yöntemleri
Bakteri öğütücülerini meyve sinekleri tarafından istila edilmiş borulara dökülebilirsiniz. Bazen çamaşır suyu da etkili olabilir, ama bunun meyve sineklerini çeken var olan çamur yüzeyinin giderilmesine yetecek kadar boruda kalabilmesi oldukça zordur. Her ne kadar meyve sineği istilasını ortadan kaldırmakta etkili olmasa da meyve sineği tuzakları bazı yetişkin sinekleri yakalayarak geçici bir rahatlama sağlayabilir.
MEYVE SİNEKLERİ BULUNDUĞUM ORTAMDA NASIL OLUŞUR?
Meyve sinekleri genellikle olgun, çürüyen ya da çürümüş meyve ve ürünler sebebiyle evlerde meydana gelir. Ayrıca bira, likör ve şarap gibi fermente öğelerle ilgilenirler. Meyve sinekleri ayrıca kanalizasyon, çöp atıkları, çöp kutuları ve paspas kovalarında da üreyebilir ve gelişebilirler. Mekanda üremeye başladıklarında, dişiler yaklaşık 500 yumurta bırakabilir ve yumurtalar dişi tarafından depolandıktan 24-30 saat sonra yumurtadan çıkacaktır. Bu durum meyve sineği ile mücadele kontrolünü zorlaştırır.
Meyve Sinekleri Ne Kadar Ciddi Bir Durumdur?
Meyve sinekleri rahatsız edici bir haşere olmasının yanı sıra, taşıdığı bakteri ve patojenlerle gıdaları kirletme potansiyeline sahiptir. Meyve sineği istilasından kaçınmak için, ürünleri hava geçirmez kaplarda veya buzdolabında saklayın ve evinize getirilen meyveleri veya sebzeleri inceleyin. Ayrıca, tahliye hatlarının, çöp atıklarının ve gıda atıklarının biriktiği yerlerin düzenli olarak temizlenmesi için bir program oluşturun.
Meyve Sinekleri istilasının belirtileri
Meyve sinek aktivitesinin en belirgin iki işareti yetişkin sinekleri ve larvaları olacaktır. Yetişkin sinekler, genellikle çürüyen meyve veya sebzelerin yakınında mutfaklarda veya çöp kutularında uçarken görülür. Aynı zamanda Onları likör ve bira şişeleri de çekmektedir. Meyve sineklerin olgun larvaları, kuru ve yakındaki bir yerdeki materyallerin üzerinde veya içinde bulunurlar. Bazen hamamböceği veya kemirgen dışkılarıyla karıştırılırlar, ancak meyve böceği larvaları bir ucundaki bir çift boynuzla kolayca ayırt edilebilirler.
Meyve Sinek Önleme İpuçları
Ev içindeki Meyve sineğinden kurtulmak oldukça zordur. Meyve sineklerinin ilgisini şekerli organik maddeler çeker. İsminden de anlaşılacağı gibi, genellikle meyveleri istila ederler. Ancak, meyve sinekleri de, et, çöp kutuları ve büyük miktarda soda veya alkolün döküldüğü yerlerde üreme yeteneğine sahiptir. Uygun olduğu takdirde, eve getirilen herhangi bir meyvenin buzdolabında saklanması gerekir. Temizlenmesi gereken yerleri düzenli olarak silin, döküntüleri temizleyin ve meyve sineği istilasını önlemek için çöp kutularınızı boşaltın. Bir meyve sineği istilasının bulunduğu yerde yapılacak ilk iş, beslenme ve üreme alanlarının yok edilmesidir.
Meyve sinekleri genellikle yumurtalarını çürük meyve ve diğer yumuşak, tatlı, organik materyallere bırakır. Mutfağınızda bir meyve sineği istilası tanımlarsanız, tüm olgunlaşmış veya zarar görmüş meyveleri atın. Sonradan satın alınan meyve veya sebzeler, meyve sineği istilası dağılana kadar buzdolabında tutulmalıdır. Mutfağınızda meyve veya sebze maddesi yoksa çöp ve geri dönüşüm kutularını kontrol edin. Meyve sinekleri ayrıca üreme alanları olarak kirli suları da kullanabilir.
Açık kanalizasyonlar ve düştükleri ağaçların altındaki olgunlaşmamış meyveler meyve sineklerinin muhtemel kaynaklarıdır.
Sinek üreme alanları ıslah edildikten sonra kontrol yöntemleri kullanılabilir. Meyve sineklerini yok etmek için çeşitli tedaviler gerekmesine rağmen, popülâsyonlarını azaltmak için mevcut olan yiyeceklerin yokluğu, nihayetinde ölmelerine neden olacaktır.